Jump to content

Recommended Posts

The calcium reading in my 3mth old 6footer is crazy. Using Tunze Ca reactor.

At first, 290. Then I added Ca manually. Testing before and after every dose. Then somehow it shot up to 600 when I switched to a new batch of powder regent (previous one ran out).

So I suspected it was the old regent.

I let the Ca self-correct by using Red Sea Pro salt (which is super high in alk).

Last week, things began looking "normal" - alk 10.4 and Ca 429.

Then today, haywire again. Alk 10.0 and Ca 529.

Anyone knows what's happening??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Which product are you using to test for calcium. Options could be re-measure with alternative product (eg. Nyos or Salifert).  

Ca can increase 100ppm in a week if the Calcium Reactor is not tuned right - (eg. effluent flow rate, CO2 bubble count etc). I assume you got that in control

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah Ca/KH should rise somewhat proportionally

Perhaps test with Nyos or Salifert test kit for '2nd opinion'.  Its possible the hanna checker may have some inconsistencies?

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hanna supposed to be the gold standard.

Anyway will monitor tank inhabitants. So far, SPS showing no stress.

I also suspect the salt. Switched to FM for this new tank. Previously using Red Sea Pro, and I didn't encounter such fluctuations at all (with same Hanna kit).

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found Hanna Calcium a bit erratic sometime.

Best you double check with Salifert

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×