Jump to content
Sign in to follow this  
RockyBoy

Return of the Malay Reefers

Recommended Posts

Buat lah satu tank.. Saya dah buat nano tank.. Tapi mcm ###### up gitu..

skarang tgh running salt water with skimmer kat besen kecik..

tgh lagi carik tank...mungkin bulan 3 baru set up...

tot nak tangkap 1 kat clementi...

agak2 nano bleh tak pakai deltec 850...lol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam ........setelah bertahun tahun hilang ......wa muncul kembali .......system dulu semua tutup kedai ....mulai 24 nov

Mula hidup baru .....main nano pulak

update bro...ada pic..???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bro kelvin, lu leh letak zoas kt mane2... As long dpt lampu.

Dtg irwana la. Tgk gua nya setup baru... Hehehe

mate mana satu lu nye set up...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tk cakap pon nk dtg... Lol...

Gua jarang ar kt kedai. Partner gua je yg jaga.

Ni no gua, 9067 2045... Msg dulu k lau nk dtg...

mate...lu yg partner ngan jo eh...???

Share this post


Link to post
Share on other sites

skarang tgh running salt water with skimmer kat besen kecik..

tgh lagi carik tank...mungkin bulan 3 baru set up...

tot nak tangkap 1 kat clementi...

agak2 nano bleh tak pakai deltec 850...lol

Fwah, dia sudah start ah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nak tanya.....

Mau rekomen chiller kat adik wa,

chiller apa yg kira OK-OK lah buat tank 2.5ft x1.5ft x 2ft?

Tank cuma ikan dan soft coral.

Tengkiu

dulu aku pernah pakai resun chiller ...

kira ok ok lah...harga pun tak mahal sangat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fwah, dia sudah start ah.

hahaha...air dah running da lebih 3 bulan...

nak kasi pelihara bacteria dulu with biohome...hahaha...

with weipro skimmer...tinggal nak cari tank n lampu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nak tanya..... Mau rekomen chiller kat adik wa, chiller apa yg kira OK-OK lah buat tank 2.5ft x1.5ft x 2ft? Tank cuma ikan dan soft coral. Tengkiu
Hailea tengah up. Tangkap 1/6hp kalau ada pakai tank dengan sump. Kalau boleh, modify tu chiller pakai external temperature sensor jadi dapat actual tank water temperature. Stock chiller pakai internal temperature sensor, kalau pump kau slow atau laju, pendek kata stop start problem nanti timbul. Sama sama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hailea tengah up. Tangkap 1/6hp kalau ada pakai tank dengan sump. Kalau boleh, modify tu chiller pakai external temperature sensor jadi dapat actual tank water temperature. Stock chiller pakai internal temperature sensor, kalau pump kau slow atau laju, pendek kata stop start problem nanti timbul. Sama sama.

External temperature sensor nie maksudnye, the sensor probe (Thermocouple) yang kat chiller kita disconnect,

sambung cable panjang , kita letak that probe kat dalam sump tank?

Boleh kasi Model apa nie Chiller, mau search for spec.

TQ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bro Barnacle: yup saya partner ngan joe. Display tank ngah process. Tgh tunggu lampu. Gua nya set up yg dekat ngan pintu. 2.5 by 2 by 2... Now kt umah nk set up 5 by 2 by 2 fowlr pulak... Hehe... Nk main angel fish lagi... Da lama tk main2 ngan big fishes...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bro Barnacle: yup saya partner ngan joe. Display tank ngah process. Tgh tunggu lampu. Gua nya set up yg dekat ngan pintu. 2.5 by 2 by 2... Now kt umah nk set up 5 by 2 by 2 fowlr pulak... Hehe... Nk main angel fish lagi... Da lama tk main2 ngan big fishes...

Bro nak bukak RWS marine life park ke :heh: ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha... Bosan la kt umah tkde tank... So nk setup fowlr tank je.

Setup satu tank kecik, letak satu liverock, letak satu six-line wrasse.. cukup la... fowlr tank per...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bros, pernah dengar pasal Triton Method? Tengah hot kat UK, German and Africa. Tak payah pakai calcium reactor, kalkwasser dan benda2 lain. Garam pun tak payah beli lagi pasal water change tak payah buat . Banyak thread kat forum lain kalau google. Tapi mesti ada refugium/algae tank dan lampu kuat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, Triton filtration method kena pakai 3 Elementz yang dia jual. Tiap2 Elementz mengandungi 1 liter chemical dan harus dicampur dengan 9 liter air rodi menjadikan 10liter tiap 1 Elementz. Jadi 3 Elementz menjadikan 30 liter mixture. Ketiga2 Elementz tidak boleh dicampur. Sefahaman saya, ketiga3 Elementz boleh menaikkan salinity air tank dan mengandungi 105 jenis chemical, yang boleh cover yang reef tank pakai. Tak payah beli garam, calcium reactor atau pun kalkwasser reactor cuma kena ada 3 dosing pump dan tiap2 Elementz mesti dose dengan equal amount. Kalau dose 10ml, ketiga2 mesti dose 10ml. Tak payah buat water change jugak tapi kena remove air tank nak prevent salinity naik.

Setup untuk menggunakan Triton Filtration Method harus menggunakan algae tank, skimmer kuat dan led kuat. Algae tank harus ada dalam 10% size display tank anda. Algae tank juga harus terletak SEBELUM skimmer compartment. Tidak boleh selepas skimmer compartment kerana algae adalah important dalam ni method.

Ini tank owner Triton Filtration Method.

http://m.youtube.com/watch?v=GC0aXnKQY-E

Sebelum menggunakan cara ini, haruslah hantar sample air tank kepada kedai ini kerana mereka akan buat 1 formulasi untuk mendekatkan air tank anda kepada level yang mereka set. Lepas itu barulah boleh mulakan Triton Filtration Method. Ini saja yang saya tahu, google Triton Filtration Method ataupun pegi forum ultimatereef dan lihat dalam section supersized.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...