Jump to content

BFG

SRC Member
  • Content Count

    1,609
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

BFG last won the day on July 2 2010

BFG had the most liked content!

Community Reputation

11 Good

About BFG

  • Rank
    Trevally

Recent Profile Visitors

1,034 profile views
  1. Always up, never down. Even if it's announced that the tariff is lowered, it won't be as low as when it started to be privatised. So..........
  2. Cool guy, you nak bawak masuk ni barang? Kalau nak, boleh aku tumpang order? Aku tak ada credit card. Aku nak try, dah nak buat algae tank dalam cabinet aku. Cuma 1 aje yang aku tak tahu pasal Triton Filtration Method, coral nak kena kasi makan tak?
  3. Lagi 1 video tank owner Triton Filtration Method dan led yang dia jual pakai. http://m.youtube.com/watch?feature=relmfu&v=aY-qhFgNVA8
  4. Ok, Triton filtration method kena pakai 3 Elementz yang dia jual. Tiap2 Elementz mengandungi 1 liter chemical dan harus dicampur dengan 9 liter air rodi menjadikan 10liter tiap 1 Elementz. Jadi 3 Elementz menjadikan 30 liter mixture. Ketiga2 Elementz tidak boleh dicampur. Sefahaman saya, ketiga3 Elementz boleh menaikkan salinity air tank dan mengandungi 105 jenis chemical, yang boleh cover yang reef tank pakai. Tak payah beli garam, calcium reactor atau pun kalkwasser reactor cuma kena ada 3 dosing pump dan tiap2 Elementz mesti dose dengan equal amount. Kalau dose 10ml, ketiga2 mesti dose 10ml
  5. Bros, pernah dengar pasal Triton Method? Tengah hot kat UK, German and Africa. Tak payah pakai calcium reactor, kalkwasser dan benda2 lain. Garam pun tak payah beli lagi pasal water change tak payah buat . Banyak thread kat forum lain kalau google. Tapi mesti ada refugium/algae tank dan lampu kuat.
  6. Hailea tengah up. Tangkap 1/6hp kalau ada pakai tank dengan sump. Kalau boleh, modify tu chiller pakai external temperature sensor jadi dapat actual tank water temperature. Stock chiller pakai internal temperature sensor, kalau pump kau slow atau laju, pendek kata stop start problem nanti timbul. Sama sama.
  7. Sump kalau senang tengok kat OTF kat pasir ris. Kadang2 ada.
  8. The ' display tank to chiller and back to display tank ' might be due to reefer not using sump but with overflow filtration system in the display tank. If using a sump and doing the above, kinda waste electricity as the operation of 2 pump would increase the electricity cost.
  9. Oooohh, biar tu tank own time own target lah. Buat apa nak tukar lampu? Berapa banyak module kau pakai mazarra p? Berapa besar tank?
  10. Radion, jauh di mata, lagi jauh di hati......
  11. Ada sesiapa beli Radion? Upgrade model dah keluar, rabak kocek.
  12. Entah, tak pernah try 100%. 70% dah terang sangat ikan sembunyi. Aku ada jaga 2 tank. Mazarra-P kat rumah aku, Razor kat lagi satu tempat lain.
×
×
  • Create New...