Jump to content

Return Of Malay Reefers


Recommended Posts

ok la.... Oh ... MAsuk Hospital eh.... Lagi satu batch nak check in kat SGH (shakir general hospital)... Ingat tau.... Jangan lupa.....

Aik? :blink: Lagi satu batch tu ada sakit apa lak tu? sakit darah tinggi ke? Kencing manis ke atau angin ahmar beb...Tu (SGH) punya visitor opening hr start operating kul berapa haa? Bolehlah kita beramai ramai datang melawat....Amacam semua? Set? :rolleyes:

Link to post
Share on other sites
  • Replies 3.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Fhuwaaaa!!! Stilblue nye lagi banyak ke ??? :shock: Wah! kalau macam nii jangankan commercial chiller dia leh beli.....Gua rasa kereta Tank pun dia boleh tangkap beb....Betul tak the One With You? :paiseh:

Hai, Bila agaknye boleh makan prata bawang lagi eh?? :whistle

:yeah::yeah::yeah:

apa yg nak buat dengan kereta Tank????

nak rompak bank ke????? :lol::lol::lol:

banyak2 pun....lama2 jadi sedikit juga.... :(:(:(

cakap tentang commercial chiller....petis sejuk pun dah terdengar

lain macam aje....

'One with you' dah jadi 'All On You'..... :shock::shock::shock:

Link to post
Share on other sites

Aik? :blink: Lagi satu batch tu ada sakit apa lak tu? sakit darah tinggi ke? Kencing manis ke atau angin ahmar beb...Tu (SGH) punya visitor opening hr start operating kul berapa haa? Bolehlah kita beramai ramai datang melawat....Amacam semua? Set? :rolleyes:

bloeh jugak datang melawat...tapi nak kena bawak hadiah.

CR ke, pump ke, lampu ke skimmer ke etc...frag pun boleh.

Link to post
Share on other sites
gua nak tangkap CR 2nd chamber ... ok tak? Sebab gua punya main chamber ph 6.5 ... tarik my tank punya pH sampai 8.0 or lesser..... tak mahal sangat ... 50 dinar jer.

tangkap jgn tunggu lagi.

hah ph 8?? kira ok lah kalau dia maintain ph8

asal jgn dia drop sampai below 7.8.

mlm PH berapa??

Link to post
Share on other sites

tapi PH 8 ada macam seram sikit lah.

dah check KH berapa, mungkin KH drop.

atau excess CO2. kalau excess CO2,

lu bleh try kasi angin sikit...bukan angin

dari badan...pakai air pump lah. pasal bila kita

kasi angin, bole halau co2 yg belen-belen.

gua tak pernah try, tapi itu yg gua tahu.

gua punya cr effluent, kat skimmer outlet.

pasal skimmer outlet banyak angin yg kluar.

dapat lah angin itu menghalau co2 yg belen

dari termasuk ke dalam tank

gua rasa lu paham apa yg gua try to explain mate.

pasal lepas gua type, gua pun tak paham apa yg

gua type......

Link to post
Share on other sites
tapi PH 8 ada macam seram sikit lah.

dah check KH berapa, mungkin KH drop.

atau excess CO2. kalau excess CO2,

lu bleh try kasi angin sikit...bukan angin

dari badan...pakai air pump lah. pasal bila kita

kasi angin, bole halau co2 yg belen-belen.

gua tak pernah try, tapi itu yg gua tahu.

gua punya cr effluent, kat skimmer outlet.

pasal skimmer outlet banyak angin yg kluar.

dapat lah angin itu menghalau co2 yg belen

dari termasuk ke dalam tank

gua rasa lu paham apa yg gua try to explain mate.

pasal lepas gua type, gua pun tak paham apa yg

gua type......

Gua rasa pakai 2nd chamber boleh tolong...

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites

Bolehhh .. kul brapa? after 8.40pm la... gua balik keje around that time...

Gua call lu on wed to confirm again? tak tau kalau si teritip nak ikut ke tidak...Pasal takut lak nak bawak anak org malam2 eh....Nanti gua pulak

yg disalahkan lagik...he..he :ph34r:

Link to post
Share on other sites
tapi PH 8 ada macam seram sikit lah.

dah check KH berapa, mungkin KH drop.

atau excess CO2. kalau excess CO2,

lu bleh try kasi angin sikit...bukan angin

dari badan...pakai air pump lah. pasal bila kita

kasi angin, bole halau co2 yg belen-belen.

gua tak pernah try, tapi itu yg gua tahu.

gua punya cr effluent, kat skimmer outlet.

pasal skimmer outlet banyak angin yg kluar.

dapat lah angin itu menghalau co2 yg belen

dari termasuk ke dalam tank

gua rasa lu paham apa yg gua try to explain mate.

pasal lepas gua type, gua pun tak paham apa yg

gua type......

Hah! Gua faham!...gua faham! mate!....kalau tak leh jugak halau

excess CO2 yg belen2 tu ...Lu leh try halau tu CR sama CO2 masukan kat

rumah gua....betul tak mate? Haiz...nengok! Gua jugak yg faham lu peh maksud.... :yeah:

Link to post
Share on other sites

Alamak .. gua salah measure gua punya pH dah... actual pH 8.4 ....

Dulu pH gua at 8.0. Gua dose kalk tiap2 hari sama Seamchem marine buffer tiap2 3 hari .... pH maintain at 8.4. Gua punya main pH controller terlupa nak set dia punya switch at measure... always set at "Setting". So dia punya indicator always a 8.0 :paiseh:

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...