Jump to content

Return of the Malay Reefers


Recommended Posts

  • Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

ini tank wa

Pakai dosing pump sudah la..

Siapa nak suncoral wa. Wa tarak time nak feed. Ringan-ringan jer... $20 jer. Kalau sini tak nak, wa let go kat pasar malam tinggi skit... Gambor kat bawa baru lepas feeding semalam.

Posted Images

Abang abang sekalian, saya baru mula masuk hobby ini. Tank 2 feet cube tapi tinggi 2.5 feet. Dah cycle 1 bulan. Saya nak letak zoos, nak tanya sikit.. zoos kena letak atas batu batu kecil ke? Kalau live rock saya size besar boleh letak 3 zoos bersama? Sila tunjuk ajar.

Link to post
Share on other sites

Sampai sana minta jumpa Mr. Cool guy?

Sekarang ada masalah baru.. ketam! Semalam baru nampak ketam itu makan zoos.. geram betul. Ada cara untuk tangkap ketam dalam tank?

Link to post
Share on other sites

Bro kelvin, bila sampai sane cari org name naz.

Cara2 nk tangkap ketam.

1- amik botol plastic.

2- potong botol plastic tu into half. jadi part A(atas) n part B(bawah)

3- terbalik kan part A.

4- letak batu kecik2 dan mysis(cube) dlm part B

5- subat part A dalam part B

6- letak dlm tank ikan waktu mlm bila lampu tank da turup

7- pegi tido

8- da bangun dari tido, check botol tadi

9- lau confirm ada ketam, bawak pi dapur

10- masak chilli crab.... Lol

Slamat memcuba ye... :P :P :P

Link to post
Share on other sites

Abang cool guy, I pasang trap sampai air parameter lari jauh jauh pun tak dapat.. celaka betul.. tapi dapat juga ketam kecil.. ini lah jadinya beli live rock yang belum cure..

Link to post
Share on other sites

Abang cool guy, I pasang trap sampai air parameter lari jauh jauh pun tak dapat.. celaka betul.. tapi dapat juga ketam kecil.. ini lah jadinya beli live rock yang belum cure..

Ketam awak besar , dia tidak boleh masuk dalam botol cuba tangan dia saja.

Link to post
Share on other sites

Itu la.. geram.. batu besar susah nak keluarkan.. takut nanti ketam makan ikan pula.. macam mana ni.. malam ni try lagi. Dapat yang lain.. ini gambarnya.. ada yang kecil kecil tapi tak ambil gambar.

Abang cool guy hari tak ada di iwarna.. sampai san 10am.. tak nampak pun..

post-22115-0-66002700-1358083926_thumb.j

post-22115-0-60594700-1358083948_thumb.j

Link to post
Share on other sites

Itu la.. geram.. batu besar susah nak keluarkan.. takut nanti ketam makan ikan pula.. macam mana ni.. malam ni try lagi. Dapat yang lain.. ini gambarnya.. ada yang kecil kecil tapi tak ambil gambar.

Abang cool guy hari tak ada di iwarna.. sampai san 10am.. tak nampak pun..

Banyak lu pelihara ketam?

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites

Lebih kurang.. 20 lebih.. besar kecil semua sekali.. at last dah fed-up.. saya keluarkan semua freshwater dip.. masih ada 1 2 left over.. dah masak nanti saya kirim kan... ok.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...