Jump to content

Return of the Malay Reefers


Recommended Posts

  • Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

ini tank wa

Pakai dosing pump sudah la..

Siapa nak suncoral wa. Wa tarak time nak feed. Ringan-ringan jer... $20 jer. Kalau sini tak nak, wa let go kat pasar malam tinggi skit... Gambor kat bawa baru lepas feeding semalam.

Posted Images

  • 3 weeks later...

Buat lah satu tank.. Saya dah buat nano tank.. Tapi mcm ###### up gitu..

skarang tgh running salt water with skimmer kat besen kecik..

tgh lagi carik tank...mungkin bulan 3 baru set up...

tot nak tangkap 1 kat clementi...

agak2 nano bleh tak pakai deltec 850...lol

Link to post
Share on other sites

skarang tgh running salt water with skimmer kat besen kecik..

tgh lagi carik tank...mungkin bulan 3 baru set up...

tot nak tangkap 1 kat clementi...

agak2 nano bleh tak pakai deltec 850...lol

Fwah, dia sudah start ah.

Link to post
Share on other sites
Nak tanya..... Mau rekomen chiller kat adik wa, chiller apa yg kira OK-OK lah buat tank 2.5ft x1.5ft x 2ft? Tank cuma ikan dan soft coral. Tengkiu
Hailea tengah up. Tangkap 1/6hp kalau ada pakai tank dengan sump. Kalau boleh, modify tu chiller pakai external temperature sensor jadi dapat actual tank water temperature. Stock chiller pakai internal temperature sensor, kalau pump kau slow atau laju, pendek kata stop start problem nanti timbul. Sama sama.
Link to post
Share on other sites

Hailea tengah up. Tangkap 1/6hp kalau ada pakai tank dengan sump. Kalau boleh, modify tu chiller pakai external temperature sensor jadi dapat actual tank water temperature. Stock chiller pakai internal temperature sensor, kalau pump kau slow atau laju, pendek kata stop start problem nanti timbul. Sama sama.

External temperature sensor nie maksudnye, the sensor probe (Thermocouple) yang kat chiller kita disconnect,

sambung cable panjang , kita letak that probe kat dalam sump tank?

Boleh kasi Model apa nie Chiller, mau search for spec.

TQ

Link to post
Share on other sites

Bro Barnacle: yup saya partner ngan joe. Display tank ngah process. Tgh tunggu lampu. Gua nya set up yg dekat ngan pintu. 2.5 by 2 by 2... Now kt umah nk set up 5 by 2 by 2 fowlr pulak... Hehe... Nk main angel fish lagi... Da lama tk main2 ngan big fishes...

Link to post
Share on other sites

Bro Barnacle: yup saya partner ngan joe. Display tank ngah process. Tgh tunggu lampu. Gua nya set up yg dekat ngan pintu. 2.5 by 2 by 2... Now kt umah nk set up 5 by 2 by 2 fowlr pulak... Hehe... Nk main angel fish lagi... Da lama tk main2 ngan big fishes...

Bro nak bukak RWS marine life park ke :heh: ...

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Bros, pernah dengar pasal Triton Method? Tengah hot kat UK, German and Africa. Tak payah pakai calcium reactor, kalkwasser dan benda2 lain. Garam pun tak payah beli lagi pasal water change tak payah buat . Banyak thread kat forum lain kalau google. Tapi mesti ada refugium/algae tank dan lampu kuat.

Link to post
Share on other sites

Ok, Triton filtration method kena pakai 3 Elementz yang dia jual. Tiap2 Elementz mengandungi 1 liter chemical dan harus dicampur dengan 9 liter air rodi menjadikan 10liter tiap 1 Elementz. Jadi 3 Elementz menjadikan 30 liter mixture. Ketiga2 Elementz tidak boleh dicampur. Sefahaman saya, ketiga3 Elementz boleh menaikkan salinity air tank dan mengandungi 105 jenis chemical, yang boleh cover yang reef tank pakai. Tak payah beli garam, calcium reactor atau pun kalkwasser reactor cuma kena ada 3 dosing pump dan tiap2 Elementz mesti dose dengan equal amount. Kalau dose 10ml, ketiga2 mesti dose 10ml. Tak payah buat water change jugak tapi kena remove air tank nak prevent salinity naik.

Setup untuk menggunakan Triton Filtration Method harus menggunakan algae tank, skimmer kuat dan led kuat. Algae tank harus ada dalam 10% size display tank anda. Algae tank juga harus terletak SEBELUM skimmer compartment. Tidak boleh selepas skimmer compartment kerana algae adalah important dalam ni method.

Ini tank owner Triton Filtration Method.

http://m.youtube.com/watch?v=GC0aXnKQY-E

Sebelum menggunakan cara ini, haruslah hantar sample air tank kepada kedai ini kerana mereka akan buat 1 formulasi untuk mendekatkan air tank anda kepada level yang mereka set. Lepas itu barulah boleh mulakan Triton Filtration Method. Ini saja yang saya tahu, google Triton Filtration Method ataupun pegi forum ultimatereef dan lihat dalam section supersized.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...