Jump to content

Return of the Malay Reefers


Recommended Posts

  • Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

ini tank wa

Pakai dosing pump sudah la..

Siapa nak suncoral wa. Wa tarak time nak feed. Ringan-ringan jer... $20 jer. Kalau sini tak nak, wa let go kat pasar malam tinggi skit... Gambor kat bawa baru lepas feeding semalam.

Posted Images

  • 2 weeks later...

Aper khabar semua..nak tanya sikit.. kalau pakai extension plug, bole letak double plug on it tak? Hope u all can faham wat i asking.. coz tak cukup plug if nak add equip.

1. Pakai double plug selalunya not recomended. Lain kalau betol2 no choice, make sure tak loose.

2. Berapa banyak plug kat extension atau berapa banyak extension to 1 wall socket is OK selagi total per socket tak lebih 13A. Tu mau kira kira sikit ah... lagi baguih ada belen aah, jangan cukup2 13A

Nasihat diatas adalah pandangan dan pengalaman sendiri. Kalau ada Mat Karen yg lagi expert boleh tolong betolkan?

Link to post
Share on other sites

Double plug boleh, make sure tak loose atau over hanging. Macam those 2 pins, kadang2 longgar all that.

Semua equipment need certain ampheres to operate. Eg. on 1 extension,

Chiller: 1.8A

Fan: 0.4A

LED: 1A

So total dah 3.2A.

Check equipments power rating then add.

Link to post
Share on other sites

Kalau equipment terlalu banyak on single plug extension, asing kan chiller circuit. Sebab chiller ada inrush current during start.

Rough guide at 1 socket, boleh max 10A (jangan use 13A sebab each socket is shared with other socket points), then the total watt boleh masuk is about 2200W.

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites

Kalau equipment terlalu banyak on single plug extension, asing kan chiller circuit. Sebab chiller ada inrush current during start.

 

Rough guide at 1 socket, boleh max 10A (jangan use 13A sebab each socket is shared with other socket points), then the total watt boleh masuk is about 2200W.

Betul betul betul. 10A safer.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Betul betul betul. 10A safer.
Sal karen tkleh play play nti overdose Habis jeep jahanam! Nasib baiklah aku ada abg karen atau ang pakaliao utk settlekan hal2 karen! Wakakaka
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...