Jump to content

Return of the Malay Reefers


Recommended Posts

  • Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

ini tank wa

Pakai dosing pump sudah la..

Siapa nak suncoral wa. Wa tarak time nak feed. Ringan-ringan jer... $20 jer. Kalau sini tak nak, wa let go kat pasar malam tinggi skit... Gambor kat bawa baru lepas feeding semalam.

Posted Images

"dominant bacteria kat dalam tank wa tak guna punya."-

mungkin masok Rockyboy bacteria yg kat tank dia sekang ni are dormant...takder wat kerja yg pekdah...so dia tarok tu selective bacteria dari prodibio dengan harapan bacteria yg dormant tu being replace by tu nitrosomas n nitrobactor nye type or apa ke benda yg dorang nama kan laaa...tol tak boboi?

selain dari nitrosomonas dan nitrobactor......biodigest juga ada strain Paracoccus denitrificans

- Pseudomonas stuzerii...yg dapat membersih kan organic waste....dan mehilangkan nitrate...

Link to post
Share on other sites
Wa ader bace jugak yang dier dah full zeo. Abis, 1 tahun lu pakai pradibio ape jadi? Atau tak der aper2 jadi ... :pirate:

masa time wa pakai dulu...wa punya nitrate phosphate...beri beri low...kalau lu tanya wa sekarang antara zeo dgn prodibio...teros terang wa lebeh suka prodibio...bukan sebab zeo tak bagus...tapi prodibio is much simpler...tak banyak remeh temeh cam zeo nak kena dose ari ari...leceh...tapi memandangkan zeo basic 4 wa masih leh tahan at least setahun dua ni..wa tahan dulu laa... :cry:

Link to post
Share on other sites
tak paham sangat lah...so itu yakult nak drip atau main tuang je kat tank???

apa flavor yg bagus??? wa rasa kalau nak sps kaler purple kita letak yg flavor purple tak??? :lol:

wa memang selalu minum yakult....ye lah nak tambah bacteria bagus....

tak yah drip beb...lambat...lu dose satu botol seminggu sekali...tapi trydifferent flavor each time...ok? lepas lu dose call wa sok pagi... :yeah:

Link to post
Share on other sites
memang dah berlawan...biasa lah milli selalu menang...nampak ada part

dah botak sikit....

wa nak trim ni colony sikit lah...nak kasi space for pink milli to grow....

ada sesiapa yg nak??? ro11 wa belum kasi...yg lain semua sudah dapat..

tapi kalau lu orang nak lagi wa bleh kasi...nanti wa contact si ro11

post-3976-1206788378.jpg

Bro lu chakap botak pelahan2 sikit orang ka sini ter rasa. :cry2::cry2::cry2: .

Tapi lu mau kasi frag gua rasa ok, lu hendak chakap botak kuat2 pun ok la. :bow::bow::bow:

Link to post
Share on other sites
tak paham sangat lah...so itu yakult nak drip atau main tuang je kat tank???

apa flavor yg bagus??? wa rasa kalau nak sps kaler purple kita letak yg flavor purple tak??? :lol:

wa memang selalu minum yakult....ye lah nak tambah bacteria bagus....

Tapi bacteria yakult tu boleh hilangkan nitrate/phosphate. Nanti kentut bau harum... :eyebrow:

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites
Wa bro main barang baru.Update wa kalau bagus wa pun leh chuba.

ni barang memang bagus..ada reefer dah pakai...result memuas kan

member lu pun pernah pakai... nitrate n phosphate very low

cuma wa rasa kalau pakai ni benda...sps akan jadi lebih lghter kaler...

jadi kena extra dose AA...tapi wa rasa kalau pakai TM A and K...kaler lebih mengancam

wa pun nak start pakai.......tak sabar nak try......

Link to post
Share on other sites
selain dari nitrosomonas dan nitrobactor......biodigest juga ada strain Paracoccus denitrificans

- Pseudomonas stuzerii...yg dapat membersih kan organic waste....dan mehilangkan nitrate...

Ooh gitu.... wa tak tahu strain aper tu. Kalau campur dengan yakult agaknyer ader lagi baik kan?

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...