Jump to content

Return Of Malay Reefers


Recommended Posts

bro, nak tanya sikit,

aku punya pasir macam kena cyno, merah merah abeh macam berbulu.

rabak tu tak sangat ar, tapi baru baru ni boleh tahan merebak.

aku running fr jugak with sorb4. top up air jamban.

selain dari water change aper lagi boleh buat ar?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 3.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

bro, nak tanya sikit,

aku punya pasir macam kena cyno, merah merah abeh macam berbulu.

rabak tu tak sangat ar, tapi baru baru ni boleh tahan merebak.

aku running fr jugak with sorb4. top up air jamban.

selain dari water change aper lagi boleh buat ar?

nutrient high lah tu agak nye.

pasir kalau bole kasi bersih sikit(shipon)

jaga feeding. jgn terlalu byk frozen.

kalau kasi mysis, jgn lupa cuci.

flow kasi lebih sikit, lebih2 lagi tempat

yg merah2 dan berbulu..(bukan merah berbulu yg tu mate)

skimmer adjust kasi berair.

water change berapa kali sebulan??

air jamban untuk jamban je, bukan untuk tank mate

Link to post
Share on other sites

Baru balik gi GO. Budget terlepas dah, jumpa StillBlue kat sana. Ada satu pink yuma dia tangkap.....power beb! :yeah: Harga dia pun power, kais pagi makan pagi tak leh beli. :pinch: Ada lagi coral2 yang dahsyat, aku tak mampu nak beli lagi. Sapa2 nak pegi, pegilah sebelum ramai serbu.

Link to post
Share on other sites
nutrient high lah tu agak nye.

pasir kalau bole kasi bersih sikit(shipon)

jaga feeding. jgn terlalu byk frozen.

kalau kasi mysis, jgn lupa cuci.

flow kasi lebih sikit, lebih2 lagi tempat

yg merah2 dan berbulu..(bukan merah berbulu yg tu mate)

skimmer adjust kasi berair.

water change berapa kali sebulan??

air jamban untuk jamban je, bukan untuk tank mate

aku test po4 0

tak feed frozen, cuma cyclopeez kadang kadang.

flow from feed pump pakai ehiem 1260 ngan 2 seio for 2 feet cube

water change sekali sebulan.

skimmer pun berair jugak ar.

aku nya rumah ada RO nyer benda tu, cuma rosak. haha

aper lagi agaknya sebab eh? temperature ada kena mengena tak ngan ada benda makan cyno?

Link to post
Share on other sites
bro, nak tanya sikit,

aku punya pasir macam kena cyno, merah merah abeh macam berbulu.

rabak tu tak sangat ar, tapi baru baru ni boleh tahan merebak.

aku running fr jugak with sorb4. top up air jamban.

selain dari water change aper lagi boleh buat ar?

Hah!! Jangan lupa mate sedut tu pasir sama cuci pasir seminggu sekali mate.....Cheh!!cheh!! Gua cam betul je :P pada hal sendiri nye pasir pun cuci seminggu lebih kadang2 dua minggu sampai dah jadi clump siak... :paiseh: Tu pun nasib baik ada satu convict blemmy ma'am gua yg tersayang....pasal dia lah yg selalu rajin shift tu sand...So gua pun take advantage tak selalu sedut lah MATE... :lol::lol::lol: O.k...ok...catch with you guys later sal gua dah nak berangkat ke G.O...... Autobot!!!! TRANSFORM!!!!! :yeah::P

Link to post
Share on other sites

Lobos, Blasto, sama few yg sebelah kanan bila masuk ke pintu yg was label as premium coral......Fuyooo! Warna dia super dasyat beb.....Harganye pun harga premium beb. Tapi, seriously untuk those hobbies yg betu2 ada passion on LPS.....then is worth of buying it!!! Pasal gua nengok warna dia bukan senang nak dapat kat mana2 LFS.

So, BFG apa yg lu sua tangkap kat G.O??? :eyebrow:

Link to post
Share on other sites

aku test po4 0

tak feed frozen, cuma cyclopeez kadang kadang.

flow from feed pump pakai ehiem 1260 ngan 2 seio for 2 feet cube

water change sekali sebulan.

skimmer pun berair jugak ar.

aku nya rumah ada RO nyer benda tu, cuma rosak. haha

aper lagi agaknya sebab eh? temperature ada kena mengena tak ngan ada benda makan cyno?

Water change sebulan sekali??? :shock:

Link to post
Share on other sites

Bro Sinn, You might want start and try to change your water seminggu sekali as well as cuci lu nye pasir jugak....May be from there then you can see the different? pasal bila heavy food consume dalam main tank....gua nye pasir will start to turn brown within 5 or 6 days. ;)

Link to post
Share on other sites

Tangkap 1 batu zoo, ada 3 jenis zoo termasuk yang warna biru. 1 hammer, 1 octo ( agaknya ), 1 biru atau purple gonio dan 1 batu ada yuma. Semua dah kembang cuma gonio aje masih belum, seram aje aku.

Apadah 3 cotton?! 3 kotak sua lah. :whistle

Link to post
Share on other sites
1 cotton 12 bottle....So 3 cotton ??? bottle??? :rolleyes:  Gonio??? :eyeblur:

Lobos, blasto banyak jambu2 tak beli ke? :P

Over budget lah, nasib baik aku bawak $350. Ngam2 duit taxi pegi balik. Semua yang aku list tu kena $330 siol. Kalau aku beli tu 2 coral yang sebelah kanan kat bawah, dah kena $350 siol, 2 biji aje. Nanti tengok hujung tahun kalau ada rezeki baru tangkap premium punya. Warna dia betul2 dahsyat. Pagi ni pulak terkopak $100++ beli 6 neon goby kat kedai yang dulu buat hal bila kita pegi. Tapi dia bagi discount sikit jadi kira tu kedai dah tak ada hal lagilah. Neon goby dah habis kat tu kedai.

Carton lah bukan cotton, atau kau sengaja eja macam tu?

Sinn, mungkin inilah masanya untuk dapatkan khidmat seekor sea cucumber. Aku dulu pun macam kau, sandbed ada cyano. Tapi bila dah tangkap 1 tiger tail sea cucumber, bersih beb. Aku pilih tigertail pasal dia punya behaviour. Badan dia tersembunyi selalu kat batu2 tapi kepalanya yang selalu nampak jadi dalam pendapat aku, ni species takkan merayap sampai ke tunze wavemaker aku. Kalau black sea cucumber pulak, kadang2 aku nampak sampai naik ke gelas tank, tu yang buat aku cuak sikit.

Liverpool4ever, kenduri apa? Kau sunat lagi? :eyebrow:

Link to post
Share on other sites

Over budget lah, nasib baik aku bawak $350. Ngam2 duit taxi pegi balik. Semua yang aku list tu kena $330 siol. Kalau aku beli tu 2 coral yang sebelah kanan kat bawah, dah kena $350 siol, 2 biji aje. Nanti tengok hujung tahun kalau ada rezeki baru tangkap premium punya. Warna dia betul2 dahsyat. Pagi ni pulak terkopak $100++ beli 6 neon goby kat kedai yang dulu buat hal bila kita pegi. Tapi dia bagi discount sikit jadi kira tu kedai dah tak ada hal lagilah. Neon goby dah habis kat tu kedai.

Carton lah bukan cotton, atau kau sengaja eja macam tu?

Sinn, mungkin inilah masanya untuk dapatkan khidmat seekor sea cucumber. Aku dulu pun macam kau, sandbed ada cyano. Tapi bila dah tangkap 1 tiger tail sea cucumber, bersih beb. Aku pilih tigertail pasal dia punya behaviour. Badan dia tersembunyi selalu kat batu2 tapi kepalanya yang selalu nampak jadi dalam pendapat aku, ni species takkan merayap sampai ke tunze wavemaker aku. Kalau black sea cucumber pulak, kadang2 aku nampak sampai naik ke gelas tank, tu yang buat aku cuak sikit.

Liverpool4ever, kenduri apa? Kau sunat lagi? :eyebrow:

Kalau boleh jangan gunakan sea cucumber untuk bersihkan pasir tu bro....As this species can coz a big time havoc kalau dia mati beb....Lagi pun pasir banyak akan

menjadi clump instead !!! Gua suggest getting a decent of few sand dollar atau pun sand shifter like gobies is much safer beb....Pasal gua ada pernah baca kat satu articles tentang seacucumber yg akan menjahanam kan the whole entire reef kalau dia mati nanti nanti. ;)

Link to post
Share on other sites

sky107line apa kau tangkap kat Go tadi....

btw today aku ada kenduri lah ... so tak boleh pegi GO,..........

if not orang rumah bising mate..

Gua cuma window shopping je lah... tengok2 je....Pasal masa tu gua seluk kocek cuma ada duit ciling $1.50cent cukup2 untuk beli chocolate je .... :paiseh:

Tapi gua mesti return lagi pasal gua nak tengok ada satu premiun coral yg memanggil2 ah!! Tak boleh tidur beb.... :rolleyes::lol::lol:

Link to post
Share on other sites

Over budget lah, nasib baik aku bawak $350. Ngam2 duit taxi pegi balik. Semua yang aku list tu kena $330 siol. Kalau aku beli tu 2 coral yang sebelah kanan kat bawah, dah kena $350 siol, 2 biji aje. Nanti tengok hujung tahun kalau ada rezeki baru tangkap premium punya. Warna dia betul2 dahsyat. Pagi ni pulak terkopak $100++ beli 6 neon goby kat kedai yang dulu buat hal bila kita pegi. Tapi dia bagi discount sikit jadi kira tu kedai dah tak ada hal lagilah. Neon goby dah habis kat tu kedai.

Carton lah bukan cotton, atau kau sengaja eja macam tu?

Sinn, mungkin inilah masanya untuk dapatkan khidmat seekor sea cucumber. Aku dulu pun macam kau, sandbed ada cyano. Tapi bila dah tangkap 1 tiger tail sea cucumber, bersih beb. Aku pilih tigertail pasal dia punya behaviour. Badan dia tersembunyi selalu kat batu2 tapi kepalanya yang selalu nampak jadi dalam pendapat aku, ni species takkan merayap sampai ke tunze wavemaker aku. Kalau black sea cucumber pulak, kadang2 aku nampak sampai naik ke gelas tank, tu yang buat aku cuak sikit.

Liverpool4ever, kenduri apa? Kau sunat lagi? :eyebrow:

BFG, Kalau tunggu hujung tahun sekali tu coral semua sua masuk kat tank gua amacam? :whistle

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...