Jump to content

Return of the Malay Reefers


Recommended Posts

Berita sedih, bartlett aku beli 6 ekor tinggal 1 aje. Aku ada suspect budak2 datang tengok tank tepok kat gelas ah. Sakit siak, gelas tank banyak palm print. Cari punya cari ikan takde. Overflow kosong, kat atas tank pun takde mayat ikan. Satu hari tadi duduk depan tank cari ni 5 ekor. Haiz, nasib badan.

dorang cabut lari...mungkin kat toilet bowl...

Link to post
Share on other sites
  • Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

ini tank wa

Pakai dosing pump sudah la..

Siapa nak suncoral wa. Wa tarak time nak feed. Ringan-ringan jer... $20 jer. Kalau sini tak nak, wa let go kat pasar malam tinggi skit... Gambor kat bawa baru lepas feeding semalam.

Posted Images

External temperature sensor ambil water temperature dari dalam sump. Cara begini bagus pasal kau dapat actual temperature dari air tank berbanding dari water compartment chiller kau. Ambil temperature air dari dalam chiller water compartment ada masalah sikit, kalau water flow rendah, air dalam chiller water compartment akan sejuk dulu sampai chiller off tapi air yang baru masuk tak sejuk betul jadi chiller hidup balik. Kau nak kena aim at least 25 minit on, 2 jam off untuk chiller. Aku pakai compressor jadi chiller aku on 20 minit dari 27 degree © sampai 26 degree©, chiller mati selama 2 jam 15 minit. Kalau hujan lebat, chiller mati 3 jam, lagi jimat elektrik.

External temperature sensor nak kena panggil pakar pasang. Atau google kat interweb. Aku punya technician compressor aku pasangkan.

As'kum der & slmt hr ry.

Kawan ni org baru dlm bidang ni.

Nk tanya skit, kalau nk buat external sensor tu, brape kerugian dia?

Btw, Kawan pakai chiller 1/10hp direct ke tank 1ft+.

Link to post
Share on other sites

As'kum der & slmt hr ry.

Kawan ni org baru dlm bidang ni.

Nk tanya skit, kalau nk buat external sensor tu, brape kerugian dia?

Btw, Kawan pakai chiller 1/10hp direct ke tank 1ft+.

Mintak orang2 otai kat sini sini contacts

Teh'sTankSetup Decomm on 18/8/2012

Tank: 2x1x1 Rimless Tank (Sumpless)

Lighting: Aquazonic 2x24watts T5 (Actinic x Sun White)

Moonlight: Acardia 1W Led Light (Blue)

Filter: ISTA Max Care Cannister

Skimmer: Bubble Magus E3

Chiller: Resun CL450 (Aquazonic Evo Pump)

Wave: Boyu WM-25

Commissioned 20/9/2012

Tank: 3x2x2.5

Lighting: 250w DeLighting MH/ 2x 39w Delighting Diy T5 ATI Blue Plus

Skimmer: H&S Skimmer Type 110-F2000

Chiller: CL450 (Aquazonic Evo Pump)

Return Pump: Eheim 1260

Reactor: D&D H2Ocean FMR 75 (ADA 1500 Pump)(Rowaphos)

Wavemaker: 2x SunSun Wavemaker (3000L)

Incoming:

Conch ll Basic

ATO System/Tunze Osmolator

Magic Marine 3CH Dosing Pump

Link to post
Share on other sites

As'kum der & slmt hr ry.

Kawan ni org baru dlm bidang ni.

Nk tanya skit, kalau nk buat external sensor tu, brape kerugian dia?

Btw, Kawan pakai chiller 1/10hp direct ke tank 1ft+.

Yo mate, selamat datang ke ruangan otai otai... :yahoo:

Wa rasa harga controller tu around $40-70. Boleh belik kat TeckHoe. http://www.teckhoe.com.sg/ atau kat ebay pun boleh http://www.ebay.com.au/itm/Mini-Digital-Temperature-Controller-Thermostat-Aquarium-/270647729865

479157114_819.jpg

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites

Siapa Ada Pakai razor 16k? Lagi baguzz Dari mazarra-p? Spread dia amacam?

Wa pakai 16K x 2. Coral growth lagi cepat dari LED dulu wa, especially milli and monti. Wa punya purple carpet anemone pun cepat besar. Sekarang wa tak tahu kalau nak supplement denagn T5 atau tak payah...

Member of :
post-1182-0-60431600-1322062247_thumb.jp

post-2241-0-43391700-1354511230.png

UEN: T08SS0098F

MASS in Facebook

Reefing in LED

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...